Gasol

Hantera Gasol

Fylla på eller byta in gasoltub

När du köper en gasoltub i Sverige så är det du som äger tuben. Har du ingen gasolmack i din närhet som kan fylla på gasoltuben i lösvikt så har du kanske inget annat val än att byta in din gasoltub. När man byter in sin gasoltub så får man tillbaka en gasoltub av samma modell, fylld med gasol. Man betalar endast för gasolen. 

Notera att du endast kan byta in din gasolflaska mot en flaska av samma storlek och modell.

 

Säkerhet och riktlinjer

Gasoltuber och gasolapparater ska alltid hållas i bra skick. Uttorkade slangar, rostiga eller buckliga gasoltuber ska kasseras. Regelbunden service och kontroll utav din gasoltub ska utföras minst en gång vart 5e år. Var uppmärksammad på försämrad prestanda, tecken på korrision och läckage.

 

Använda gasol

- Val av gasoltub

Är det första gången du använder dig utav en gasoltub och tillhörande gasolapparat så är det ett par enkla saker du bör känna till. Dom vanligaste gasolflaskorna som privatpersoner använder vid bruk utav exempelvis gasolgrillar, gasolkaminer och terassvärmare är gasolflaska pc10 och gasolflaska pc5. Dessa gasolflaskor som är tillverkade i komposit är otroligt lätta i vikten och du ser även hur mycket gasol som finns i gasoltuben. Detta är dock en smaksak. Du kan använda dig utav alla våra gasoltuber till din/dina gasolapparater. Hos oss på Gasoltuben kan du välja på ovan nämda gasoltuber eller P6, P11, P19 (Tunga, rejäla och prisvärda gasoltuber i stål) eller P5 och P11 light (Superlätta och dekorativa gasoltuber för dig som är mycket på resande fot eller bara vill ha en snygg gasolflaska helt enkelt)

- Vad du behöver

När du har bestämt dig för vilken gasolapparat du ska köpa och vilken gasoltub som passar din smak och ditt behov så behöver du också köpa till ett regulatorset. Detta för att reglera tillförseln utav gasol till gasolapparat. Om du har köpt någon utav våra "större" modeller utav gasolflaskor och inte någon campingflaska (gasoltub 2000 eller gasolflaska 2012) så är det regulatorset 30mb eller 50mb. Du bestämmer regulatorset

Att tänka på:

- Vid sammankoppling utav gasoltub och gasolapparat så va nogrann att allt är tätt. 

- När du använder gasol så ska gasolflaskan stå upp (detta för att säkerhetsventilen ska fungera)

- Se till att ventilen på din gasoltub är lättillänglig om olycka eller läckage uppstår. 

- Förvara inte din gasoltub i direkt solljus eller på andra platser där det är väldigt hög värme.

 

Gasol läckage

Gasolen du köper i Sverige innehåller ett ämne som luktar starkt. Förvarar du din gasoltub inomhus och känner lukten utav gasol så har du ett läckage. Har en läcka uppståt någonstans så ska du genast stänga av ventilen till din gasoltub och vädra ordentligt. Har du tända ljus hemma eller någonting annat som står med öppen låga så ska detta släckas ögonblickliggen! Det krävs otroligt lite gasol för att en explosion ska inträffa. Gasol är tyngre än luft och lägger sig efter backen. Har du en källare och har ett läckage på en gasoltub på övervången så kan det alltså bildas en gasol samling på golvet nere i källaren. Efter du har riktigt vädrat ur bostaden och säkerställt att det inte finns någon gasol kvar så är det läge att se över vart ifrån läckaget kommer ifrån. Det finns en speciell läckspray för att med enkelhet lokalisera vart ifrån läckaget kommer ifrån. Spraya över slangar och dom områden där det kan ha uppstått en läcka, vrid sedan på ventilen till gasoltuben något så ser du direkt vart bubblan/bubblorna dyker upp! 

 

Fast installation av gasol

Fasta installationer utav gasol ska utföras utav en legitmerad/auktoriserad gasoltekniker.