Rengöra gasolgrill

Rengöra gasolgrill

Många drar sig för att rengöra grillen och ibland går det långt mellan tillfällena. Dock är det bra att vara medveten om att det blir ett enklare jobb om du rengör grillen i tid. Dessutom blir grillresultatet bäst när grillen är ren och den håller framförallt längre.

Ju oftare du grillar, desto mer frekvent behöver den bli rengjord. Det är alltid en bra idé med en enklare rengöring efter varje användning. En mer grundlig rengöring kan du utföra efter fem till tio grillningar. Du märker också vanligen när din gasolgrill är i behov av rengöring. Den brukar nämligen ha svårare att komma upp i temperatur när för mycket smuts och fett har ansamlats.

Det här behöver du för att rengöra gasolgrillen

För att göra det så enkelt som möjligt för dig har vi sammanställt en steg för steg guide här nedan för att på bästa sätt rengöra hela grillen.

1. Rengöra grillgaller på gasolgrillen

Som nämndes ovan finns det två sätt att rengöra grillgallret på, enkelt eller grundligt. Den enkla rengöringen innebär att du sätter igång grillen på hög värme med locket på, i max 15 minuter. Det tar kål på bakterier samt bränner bort matpartiklar och fett. Här kan du också skrubba med en grillgallerborste när grillen har svalnat.

För en grundlig rengöring av ditt grillgaller tar du först av det. Skrubba sedan med en borste samt en rengöringssvamp som du har doppat i såpvatten. Du kan diska gallret för hand eller i diskmaskinen. Om smutsen är väldigt ingrodd kan du lägga gallret i en hink med såpa och ljummet vatten och skrubba efter 15 minuter.

2. Olja in ditt galler

När du är klar med rengöringen av grillgallret är det viktigt att du oljar in det. Med oljan undviker du att maten fastnar vid nästa grillning.

3. Rengör flamtämjarna

Nästa sak att rengöra är flamtämjarna. Börja med att plocka ur dem först. De kan rengöras med såpa och en rengöringssvamp. Du kan även diska dem i diskmaskin eller för hand. Torka av dem noggrant när du är klar.

4. Rengör brännarna

Även brännarna rengörs med såpa. Använd en svamp eller mjuk borste. Var försiktig när du torkar bort både smuts och fett. Kontrollera också hålen i brännarna för att se att ingenting hindrar gasflödet.

5. Rengör droppbrickan

Om din grill är utrustad med droppbricka eller fettuppsamlare bör du ta ut den och rengöra den. En skrapa kan användas för att samla ihop fettresterna. Tvätta sedan med såpvatten och en svamp. Torka noggrant av efteråt.

6. Rengör grillens botten

Du måste också rengöra botten på gasolgrillen. En svamp med såpvatten är bra, men även en skrapa kan behövas för att avlägsna matrester som fastnat i botten. Var speciellt noggrann under brännarna där fett och smuts gärna samlas.

7. Rengör grillens utsida

Sist men inte minst bör du torka av utsidan av grillen. En trasa och ljummet såpvatten är bra även för detta. När du är klar kommer din grill se skinande ren ut.

Populära artiklar

Grilla på balkongen
Grillar
Gasoltuben

Grilla på balkongen – Regler

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning. Får man grilla på balkongen? Huruvida du får grilla på

Läs mer »
Grillöverdrag
Grillar
Gasoltuben

Därför behöver du ett grillöverdrag

För många svenskar är utomhusgrillning något av det absolut bästa med sommaren. Det finns inte mycket som slår en perfekt grillad middag en solig sommarkväll. Idag har gasolgrillen blivit alltmer populär bland svenska grillentusiaster. Genom att använda gasol får du snabbt upp värmen och kan enkelt justera den, något som är mycket svårare med kolbriketter. En av de största utmaningarna med en gasolgrill är att skydda den från väder och

Läs mer »
10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna här nedan. Med roliga och smarta grilltillbehör kan du få ut mer av grillningen och dessutom göra resultatet bättre och med större variation. Du kommer garanterat att hitta något passande tillbehör till grillen i vår lista! Röklåda En röklåda ger mer smak till maten och kan användas

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus genom att använda pizzastenen på grillen, men du behöver inte låta årstiderna begränsa dig. Med en härlig pizza på grillen blir umgänget därhemma ännu mysigare och maten blir den naturliga samlingspunkten. Välj modell När du handlar en pizzasten är det bra att tänka på vilken typ av grill du

Läs mer »