Vad är gasol?
Gasol är ett svenskt handelsnamn på en gasblandning som till största delen består av propan och butan. Gasol ses som en relativt miljövänlig produkt i jämförelse med exempelvis kol och olja. Detta eftersom gasol (som utvinns ur naturgas och råolja) har lägre koldioxidutsläpp samt mycket låga utsläpp av svavel, tungmetaller, partiklar och kväveoxider. Gasol är en gas, som har komprimerats till vätska i behållare.
I övriga världen säljs gasol vanligtvis under namnet LPG, där det i många länder används till stor del av hushållen. I Sverige är det dock till största del industrin som står för användning av gasol för bland annat värmebehandling av stål och järn.
Gasolen är en osynlig och luktfri gasblandning i sin naturliga form. Dock tillsätter man idag ett luktämne i gasblandningen för att ge det en doft som gör att vi kan upptäcka ett eventuellt läckage.
Gasol är 1,5 gånger tyngre än luft, vilket gör att vid läckage samlas gasolen lågt. Exempelvis i stängda utrymmen som i hemmet, så samlas gasolen längs med golvet eller i källarutrymmet. Med tiden späds den dock ut av luft om det finns syretillförsel, därför bör du alltid öppna upp hemma om du misstänker att gasol läcker ut.
Förvaringen av gasol sker vanligtvis i säkra och slutna behållare, som exempelvis gasolflaskor (även kallat gasoltuber). I gasolflaskan är en del av gasolen i vätskeform och en del är i gasform.
Användningsområden gasol
Det finns mängder av användningsområden när det kommer till gasol, där vi i Sverige inte utnyttjar gasolen i samma mängd framförallt bland privatpersoner, som många andra länder i Europa gör.
Industri
Som nämnt innan används gasol till stor del av industrierna i Sverige där det främst handlar om värmningsprocesser och värmebehandlingsprocesser. Detta för att gasolen har ett högt energiinnehåll och temperaturen vid förbränning kan uppgå till hela 1900 grader.
Det är inte helt ovanligt heller att truckar som används inomhus inom industrin använder gasol som drivmedel.
Privat användande
Gasol har ett flertal användningsområden för privatpersoner, där en del känner ni till ett par av dem. Medan andra inte visste hur mycket produkter som det finns där du kan använda gasol istället för. Särskilt användbart kan det vara på fritidshus eller liknande där stabiliteten i el nätverket inte är lika pålitligt.
Grill & pizzaugn – Två av de användningsområden som de flesta känner väl till och de mest vanligt förekommande.
Terassvärmare – Tillsammans med ovan nämnda en vanlig produkt att köra på gasol istället för el. Gasoltuben går vanligtvis också att gömma på ett smidigt sätt för att göra terrassvärmaren till en elegant inredningsdetalj på altanen eller uteplatsen.
Matlagning – I Sverige är det inte speciellt vanligt att vi använder gasolprodukter i vår primära bostad. Men faktum är att gashäll och gasolspis är ofta föredraget för professionella kockar för att bättre kunna kontrollera värmen. Det är annars ett bra alternativ i fritidshus att ha dem gasoldrivna. Gasolkök är en annan bra produkt att ha hemma som alternativ när strömavbrott sker.
Kyl och frys – Även gasoldrivna kylskåp och frysboxar är effektiva att köra på gasol istället för el. Vanligt i Sverige när det kommer husbilar, husvagnar och även i en del fritidshus.
Uppvärmning – När elpriserna skenat de senaste åren har allt fler fått upp ögonen för en kostnadseffektivare lösning, nämligen uppvärmning på gasol. Då kan du exempelvis använda dig av en gasolkamin i hemmet, eller en varmvattenberedare driven på gasol.
Övrigt – Andra användningsområden för gasol kan vara förbränningstoaletter, myggfångare och ogräsbrännare. Som allihopa går bra att köra på gasol.
Drivmedel för fordon
I en del europeiska länder är det vanligt att ha bilar och andra fordon som drivs på gasol istället för bensin eller diesel. Det har använts som bränsle i bilar sedan 1940-talet och det uppskattas finnas 13 miljoner bilar världen över som drivs på gasol.
Risker med gasol
Gasolen i sig är inte giftig att få i sig om du andas in det. Vid läckage kan den dock tränga undan syret i ett begränsat utrymme med kvävningsrisk som effekt.
Färgen på gasollågans inre del skall vara blå-grön. Om lågan har gula inslag bör gasolbrännaren lämnas till service för justering eller rengöring. Försök inte att rengöra brännaren själv. Om den inte blir helt ren finns risk att förbränningen inte blir korrekt. Då uppstår risk för koloxidförgiftning. Den vanligaste orsaken till olyckor med gasol är att läckage har uppstått i gasol apparaten eller i slang ledningarna mellan behållaren och apparaten. Incidenter har även inträffat på grund av att gasolapparater har stått för nära lättantändligt material som antänts.
Hur du skall förvara gasol hemma, i husbilen eller annat som är bra att tänka på kan du läsa mer om i vår text om Förvaring gasol. Där hittar du tips och produkter som gör att du på ett säkert sätt kan hantera gasol.