Montera gasolslang själv – Så lyckas du

Känner du dig osäker på att installera en gasregulator till din gasolgrill eller exempelvis gasolkamin? Läs då vår sammanställda guide här nedan som tar dig igenom processen, steg för steg tills den är säkert monterad. 
byta regulatorset gasol

En gasregulator är en viktig säkerhetsfunktion som du är tvungen att ha när du skall använda din produkt. Den styr nämligen trycket och mängden gasol som går in i exempelvis grillen. Därför är gasregulatorn viktigt att få installerad på ett korrekt sätt. 

 1. Säkerställ att du har samtliga delar
  Först börjar vi med att säkerställa att du har alla delar av regulatorsetet för att kunna slutföra installationen. För att kunna installera bör du ha dessa delar (förutom gasoltuben och din produkt som gasolgrill, kamin m.m.) framme efter att du har öppnat förpackningen:

  Slang
  Reduceringsventil
  2 st rostfria slangklämmor

 2. Sätt ihop gasregulator
  När vi säkerställt att vi har samtliga delar är det dags börja montera ihop den.
  Börja med att trycka på slangen på tryckregulatorn, se till att den går in en bit in i slangen.
  TIPS! Är den svår att få på, kan du använda flytande tvål för att få den att glida på enklare.

  När du känner att den sitter, för du en av slangklämmor på slangen. För den sedan hela vägen till slutet av slangen där tryckregulatorn numera sitter. Skruva slangklämman så att den fäster slangen mot/runt tryckregulatorn (ca 1 cm in på slangen).

 3. Fäst regulatorn på produkten
  Vi börjar med att fästa regulatorsetet på produkten (grill, kamin eller motsvarande). Men innan det för du på den andra slangklämman på slangen, utan att skruva åt den.

  Ta sedan den öppna änden av slangen och tryck på produktens slangnippel (på samma sätt som du gjorde med tryckregulatorn). När den sitter, för slangklämman dit och skruva åt den.

 4. Fäst regulator på gasoltuben
  Nu är det dags att fästa regulatorn på gasoltuben. Har du en helt ny kompositflaska (PC5 & PC10) sitter det vanligtvis röd plast där regulatorn skall fästas, den behöver tas bort först. Sedan är det dags att skruva på tryckregulatorn på gasoltuben.

  TIPS! Tänk på att den är vänstergängad, dvs skruva moturs när du fäster den. (Detta gäller ej campingflaskor)

 5. Kontrollera läckage
  Nu är allt på plats efter att du skruvat på tryckregulatorn på gasoltuben.
  Innan du kan börja använda den är det viktigt att kontrollera efter läckage. Detta kan du göra genom såpvatten eller läckspray. Använder du läckspray så sprayar du på detta vid båda ändarna av gasolslangen (där den fäster in till regulator och gasoltuben) efter du skruvat på gasol på tuben. Dyker det inte upp några bubblor vid sprayen är det tätt. Skulle det dyka upp bubblor behöver du skruva åt ytterligare.

Populära artiklar

10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus

Läs mer »