Grilla på balkongen – Regler

Grilla på balkongen

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning.

Får man grilla på balkongen?

Huruvida du får grilla på balkong eller inte beror på flera faktorer. I Sverige finns det förvisso inga direkta lagar om just detta som innefattar samtliga personer som önskar grilla på balkongen. Det innebär dock inte att du får göra vad du vill. Det är nämligen bostadsrättsföreningen eller hyresvärden som sätter reglerna och bestämmer vad som är okej eller inte.

För att få svar på frågan om man får ha grill på balkongen får du helt enkelt gå till din hyresvärd eller bostadsrättsförening och ställa frågan. Det är ovanligt att det är ett totalförbud, men ofta är det förbjudet att grilla med kol eller gasol på grund av brandrisken. Röken och matoset kan också upplevas som störande av grannarna beroende på vilken våning som du bor på, samt läge på balkongen.

Använda elgrill på balkong

Även om det är förbjudet att använda en kolgrill på balkongen kan det gå bra med en mindre gasolgrill eller elgrill. Eftersom de värms upp med el eller gasol minskar brandrisken och grannarna slipper stå ut med samma mängd rök och sot. Att använda en elgrill har många fördelar, speciellt för dig som bor på balkong. Eftersom det inte krävs någon öppen låga som det gör på en kol- eller gasolgrill kan du grilla året om, även om din kommun har infört eldningsförbud när det är torka.

Temperaturen går snabbt och enkelt att reglera utifrån vad du grillar, till skillnad från kol eller briketter. Röken är dessutom betydligt mindre med en elgrill jämfört med kolgrill. Därför är det inte ovanligt att elgrillar är tillåtet på balkongen, men inget annat.

Gasolgrill på balkong

För dig som får grilla på balkongen men inte vill använda en elgrill är gasol ett bra alternativ. Med en gasolgrill kan du lätt justera lågan efter behov, nästan lika snabbt och enkelt som med elen.

När du använder gasol skapas det inte rök på samma sätt som med kol och briketter. Det blir därmed en behagligare upplevelse för dina grannar som slipper stå ut med rök varje gång du grillar. Det finns också gott om mindre gasolgrillar som passar perfekt på balkongen om du har en lite mindre yta att anpassa dig efter. Vi kan exempelvis rekommendera Sahara X250 PRO som är en liten, smidig, men kraftfull gasolgrill som lämpar sig extremt bra på balkongen. Vill du ha en ännu mindre modell kan vi rekommendera någon av våra bärbara grillar som lämpar sig lika bra på campingen som på balkongen.

Tänk på grannsämjan

Även om det är fullt tillåtet för dig att grilla på balkongen kan det vara bra att tänka på grannsämjan. Det är inte alltid jättetrevligt att få ett rökmoln från grillen in i lägenheten. Även om el- och gasolgrillar inte stör på samma sätt skapar de ändå ett matos som vissa kan finna störande. Därför är det alltid bäst att prata med dina grannar innan du grillar, så att de är förvarnade och vet om det.

När du inte får grilla på balkongen

Om det inte är tillåtet att grilla på balkong där du bor finns det tyvärr inte mycket du kan göra åt saken. Det finns portabla grillar som du kan ta med dig ut på gården då som gör att du enkelt kan grilla och sedan plocka in grillen igen.

Populära artiklar

Grilla på balkongen
Grillar
Gasoltuben

Grilla på balkongen – Regler

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning. Får man grilla på balkongen? Huruvida du får grilla på

Läs mer »
Grillöverdrag
Grillar
Gasoltuben

Därför behöver du ett grillöverdrag

För många svenskar är utomhusgrillning något av det absolut bästa med sommaren. Det finns inte mycket som slår en perfekt grillad middag en solig sommarkväll. Idag har gasolgrillen blivit alltmer populär bland svenska grillentusiaster. Genom att använda gasol får du snabbt upp värmen och kan enkelt justera den, något som är mycket svårare med kolbriketter. En av de största utmaningarna med en gasolgrill är att skydda den från väder och

Läs mer »
10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna här nedan. Med roliga och smarta grilltillbehör kan du få ut mer av grillningen och dessutom göra resultatet bättre och med större variation. Du kommer garanterat att hitta något passande tillbehör till grillen i vår lista! Röklåda En röklåda ger mer smak till maten och kan användas

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus genom att använda pizzastenen på grillen, men du behöver inte låta årstiderna begränsa dig. Med en härlig pizza på grillen blir umgänget därhemma ännu mysigare och maten blir den naturliga samlingspunkten. Välj modell När du handlar en pizzasten är det bra att tänka på vilken typ av grill du

Läs mer »