Vinterförvaring av grill

Vinterförvaring av grill

Att grilla är något som för många är en älskad och given sysselsättning under våren och sommaren. När grillsäsongen så småningom är slut blir det dags att ställa undan grillen och annan utrustning för vinterförvaring. Även om vissa grillar året runt föredrar de flesta ändå att ställa undan grillen över vintern.

Här svarar vi på vanliga frågor och ger dig några goda råd om hur du kan vinterförvara grillen på bästa sätt. Genom att följa våra tips håller du grillen i bra skick och förlänger också dess livslängd.

Förvara gasolgrill vinter

Det finns några saker du bör tänka på och göra innan du ställer undan gasolgrillen inför vintern. Genom att förvara grillen på bästa sätt kan du ta fram den igen på vårkanten och konstatera att den är i lika gott skick som när du ställde undan den eller täckte över den med ett grillöverdrag.

Rengör grillen

Först och främst är det viktigt att du rengör den ordentligt. Genom att rengöra den från matrester, fett, kvistar, löv och annat skräp undviker du risken för mögelbildning. Det blir också mindre risk att olika skadedjur tar sig in i grillen i jakt på föda.

Genom att ta bort smuts och samtidigt torka av allting ordentligt minskar du också risken för rost. Låter du grillen stå fuktig ökar nämligen risken att rostfläckar uppstår. Här är det bra att komma ihåg att även rostfria grillar mår bra av att täckas över och torkas av.

Läs gärna vår guide hur du rengör grillen för att på bästa sätt förbereda den inför vintern.

Gör en grundlig inspektion

När du har rengjort grillen rekommenderar vi starkt att du gör en grundlig inspektion av den. Kolla efter eventuella skador och fel och åtgärda dem så snabbt som möjligt. Kallt väder kan nämligen förvärra skadan, vilket kan leda till ännu större problem när du tar fram grillen inför nästa säsongspremiär.

Koppla ur gasoltank och elektronik

Efter inspektionen är det dags att koppla bort gasoltuben och all eventuell elektronik. Står grillen inomhus över vintern ska gasoltuben helst förvaras utomhus för säkerhets skull. Står grillen utomhus kan du låta tuben vara inkopplad, men se till att gasoltillförseln är avstängd genom att vrida om ventilen ordentligt.

För att minimera risken för skador bör du även ta bort slang och regulator. Medan du gör det kan du kontrollera att det inte läcker genom att utföra ett gasläckagetest och leta efter sprickor.

Täck grillen med ett grillöverdrag

Sist men inte minst rekommenderar vi att du täcker grillen med ett ordentligt grillöverdrag. Om den står ute ska du definitivt göra det för att skydda den från väder och vind. Har du möjlighet är det en rekommendation att ställa den i ett kallgarage eller liknande. Finns inte den möjligheten är en rekommendation att åtminstone få in den under tak för att undvika att snö lägger sig över den under vintern, samt att den står på torrt underlag som en altan eller marksten. Står den exempelvis på fuktigt gräs ökar det risken för att fukt samlas under grillöverdraget.

Vanliga frågor om vinterförvaring gasolgrill

Förvara gasolgrill vinter, måste man göra det?

Det finns de som tycker om att grilla året runt. I det fallet behöver du inte plocka bort och förvara grillen över vintern, men du bör ändå skydda den från väder och vind med ett ordentligt överdrag.

Kan jag förvara min gasolgrill ute på vintern?

Det går alldeles utmärkt att förvara gasolgrillen utomhus på vintern om du använder ett grillöverdrag av hög kvalitet och helst förvarar den under tak.

Vad gör jag med gasoltuben på vintern?

Står grillen utomhus kan du låta gasoltuben vara kvar. Ställer du in grillen bör du koppla bort tuben och helst förvara den utomhus.

Populära artiklar

Grilla på balkongen
Grillar
Gasoltuben

Grilla på balkongen – Regler

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning. Får man grilla på balkongen? Huruvida du får grilla på

Läs mer »
Grillöverdrag
Grillar
Gasoltuben

Därför behöver du ett grillöverdrag

För många svenskar är utomhusgrillning något av det absolut bästa med sommaren. Det finns inte mycket som slår en perfekt grillad middag en solig sommarkväll. Idag har gasolgrillen blivit alltmer populär bland svenska grillentusiaster. Genom att använda gasol får du snabbt upp värmen och kan enkelt justera den, något som är mycket svårare med kolbriketter. En av de största utmaningarna med en gasolgrill är att skydda den från väder och

Läs mer »
10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna här nedan. Med roliga och smarta grilltillbehör kan du få ut mer av grillningen och dessutom göra resultatet bättre och med större variation. Du kommer garanterat att hitta något passande tillbehör till grillen i vår lista! Röklåda En röklåda ger mer smak till maten och kan användas

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus genom att använda pizzastenen på grillen, men du behöver inte låta årstiderna begränsa dig. Med en härlig pizza på grillen blir umgänget därhemma ännu mysigare och maten blir den naturliga samlingspunkten. Välj modell När du handlar en pizzasten är det bra att tänka på vilken typ av grill du

Läs mer »