Guide grilltekniker

Grilltekniker guide

Något av det bästa med den svenska våren, sommaren och tidiga hösten är möjligheten att kunna grilla. Det är inte mycket som slår en nygrillad middag med familj och vänner, sittandes tillsammans i kvällssolen.

Många av oss har lärt sig en grillteknik och håller sig till den. Övning ger färdighet och det leder ofta till perfekt grillad mat varje gång. Men det finns många olika sätt att grilla på som leder till helt olika resultat. Så varför inte testa dina färdigheter och prova på några nya grilltekniker? Du kommer säkerligen inte att ångra dig!

Direkt grillning

Den vanligaste formen som de flesta känner till och använder sig av är direkt grillning. Det innebär precis som det låter, att du placerar det du grillar direkt över värmen på ett galler. På så sätt går grillningen snabbt, vanligtvis runt 15-30 minuter, samtidigt som du får den klassiska grillytan som så många är ute efter.

Eftersom maten placeras direkt över värmekällan kräver direkt grillning att du hänger med i svängarna och håller koll på maten hela tiden. Det går snabbt och du måste vända på köttet, grönsakerna eller annat som du grillar för att få det perfekta resultatet.

Indirekt grillning

Vid indirekt grillning gör du istället helt tvärtom. Då lägger du maten vid sidan av värmekällan under stängt lock och låter istället värmen omsluta maten. Indirekt grillning tar längre tid, men eftersom du inte behöver vända på köttet kräver det inte lika aktiv övervakning från din sida.

Fördelen med den här metoden är att grillresultatet blir väldigt jämt med mycket grillsmak. Om du grillar något som lätt blir torrt är indirekt grillning en perfekt metod, eftersom det inte torkar ut råvarorna på samma sätt.

Indirekt grillning gasolgrill

Grilltekniken fungerar mycket bra för dig som använder gasolgrill. Om du har flera brännare förvärmer du grillen i några minuter, för att sedan stänga av de mittersta brännarna. Där placerar du sedan maten medan du låter sidobrännarna fortsätta vara på under locket.

50/50 metoden

När du ska tillaga mat som tar olika lång tid är 50/50 metoden en bra variant. Med en sådan här grillteknik delar du upp grillens yta i två delar – en för direkt grillning och en för indirekt. Då börjar du med de matvaror som tar längst tid, till exempel en stor köttbit.

Börja med att grilla maten på direktvärmen för att få till den rätta grillytan. Därefter förflyttar du den till den indirekta sidan, där du låter köttbitens innanmäte värmas upp till rätt temperatur. Medan maten grillas indirekt kan du lägga på de snabbtillagade bitarna och tillbehören på direkt grillning. Med metoden kan därmed all mat bli klar samtidigt.

Reverse sear

För att få till den perfekta grillade biten med den där otroligt goda och krispiga grillytan, kan du använda dig av reverse sear. Det är en lite mer invecklad metod än de andra, men resultatet blir otroligt bra.

Med den här grilltekniken börjar du med att grilla maten på låg värme under lock, vanligtvis runt 100 grader. Det gör du tills köttets insida är några grader under önskad temperatur.

Därefter tar du av locket och låter maten vila ungefär en kvart. Under tiden förbereder du grillen för direktgrillning. När din mat vilat klart penslar du med smör eller olja och lägger det på grillen igen. Där grillar du hastigt köttet lite till för att få den önskade grillytan. Medan du gör det uppnår du samtidigt rätt innertemperatur. Resultatet blir en perfekt grillad råvara med en otroligt god och krispig grillyta.

Grilla med gasolgrill

Som du märker består 50/50-metoden och reverse sear av både indirekt och direkt grillning. Oavsett vilken metod du väljer att testa på, går det utmärkt att använda en gasolgrill. Tack vare fler brännare kan du välja att stänga av en eller flera av dem. Du har därmed möjlighet att grilla både indirekt och direkt samtidigt. Extra stor fördel är om du har åtminstone 3 eller 4 brännare på din grill.

Populära artiklar

Grilla på balkongen
Grillar
Gasoltuben

Grilla på balkongen – Regler

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning. Får man grilla på balkongen? Huruvida du får grilla på

Läs mer »
Grillöverdrag
Grillar
Gasoltuben

Därför behöver du ett grillöverdrag

För många svenskar är utomhusgrillning något av det absolut bästa med sommaren. Det finns inte mycket som slår en perfekt grillad middag en solig sommarkväll. Idag har gasolgrillen blivit alltmer populär bland svenska grillentusiaster. Genom att använda gasol får du snabbt upp värmen och kan enkelt justera den, något som är mycket svårare med kolbriketter. En av de största utmaningarna med en gasolgrill är att skydda den från väder och

Läs mer »
10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna här nedan. Med roliga och smarta grilltillbehör kan du få ut mer av grillningen och dessutom göra resultatet bättre och med större variation. Du kommer garanterat att hitta något passande tillbehör till grillen i vår lista! Röklåda En röklåda ger mer smak till maten och kan användas

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus genom att använda pizzastenen på grillen, men du behöver inte låta årstiderna begränsa dig. Med en härlig pizza på grillen blir umgänget därhemma ännu mysigare och maten blir den naturliga samlingspunkten. Välj modell När du handlar en pizzasten är det bra att tänka på vilken typ av grill du

Läs mer »