Förvaring av gasol – Detta gäller

När det kommer till förvaring av gasoltub i hemmet finns det en del riktlinjer att rätta sig efter för att förvaring skall ske på ett säkert sätt. Först och främst är det viktigt att läsa instruktionerna på produkterna när det kommer till förvaring. Om inget särskilt framgår kan du läsa mer nedan om riktlinjer beroende på vart du tänkt förvara gasoltuben

Förvaring gasol hemma i bostaden

I en bostad får endast gasol för det egna behovet förvaras. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en gasolbehållare för förbrukning och en i reserv. Utöver detta får annan brandfarlig gas (t.ex. acetylen) förvaras i ett utrymme som är brandtekniskt avskilt från bostaden.

Är behovet större än 60 liter gasol eller 5 liter av annan brandfarlig gas måste tillstånd sökas hos kommunen för att du skall kunna förvara det hemma. 

Förvaring i villa, radhus eller fritidshus

I enbostadshus som villa, radhus eller fritidshus får två gasoltuber förvaras (vanligen en i drift och en i reserv). Endast behållare som är mindre än 30 liter är tillåtna. En behållare av typen gasolflaska PA11 är 26 liter och är därmed tillåten.  Lämplig förvaringsplats är ett utrymme med ventilation direkt till det fria. Öppen eld får heller inte förekomma i lokalen som gasolen förvaras i. Utrymmet får inte heller ligga i källarplan eller på vinden.

Förvaring i flerbostadshus

I flerbostadshus får gasolbehållare med volym på mindre än 5 liter (blå campingbehållare) förvaras. Behovet av gasol avgör antal behållare som du får förvara i flerbostadshus. Det normala behovet i ett hushåll anses vara en behållare för drift och en i reserv. I normalfallet blir detta två behållare med mindre än 5 liter vardera.

Förvaring i förråd och garage

I förråd eller garage som är avskilda från bostaden i lägst brandteknisk klass EI30 får gasolbehållare, samt två behållare av annan brandfarlig gas (t ex acetylen) förvaras. Utrymmet skall dock alltid vara ventilerat.

Förvaring på icke inglasad balkong

Det lämpligaste stället att förvara gasolbehållare i flerbostadshus är på en balkong, under förutsättning att den inte är inglasad. På en öppen balkong får storleken på gasoltuben PA11 (max 30 liter) förvaras. Om man vill kan behållarna förvaras i ett ventilerat gasolskåp av plåt för att skydda dem mot väder och vind.

Förvaring på inglasad balkong

För en inglasad balkong gäller samma förvaringsregler som inomhus då det klassas på samma sätt som att vara inomhus. Det innebär att gasolbehållare med volymen högst 5 liter får förvaras där på en inglasad balkong. 

Förvaring i vinds- och källarförråd och garage

Förvaring av gasolbehållare i vinds- och källarförråd och flerbilsgarage är förbjudet

Förvara gasoltub utomhus

När det kommer till att förvara gasoltub utomhus går det bra då behållarna är tåliga och klarar väder, vind och även kyla. Gasol fryser nämligen vid -187 C, vilket innebär att den aldrig fryser i flaskan under vintern här. Det är dock alltid en rekommendation att använda ett gasolskåp av plåt för att ge flaskorna ett skydd om du vet att de kommer förvaras utomhus. 

Populära artiklar

Grilla på balkongen
Grillar
Gasoltuben

Grilla på balkongen – Regler

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning. Får man grilla på balkongen? Huruvida du får grilla på

Läs mer »
Grillöverdrag
Grillar
Gasoltuben

Därför behöver du ett grillöverdrag

För många svenskar är utomhusgrillning något av det absolut bästa med sommaren. Det finns inte mycket som slår en perfekt grillad middag en solig sommarkväll. Idag har gasolgrillen blivit alltmer populär bland svenska grillentusiaster. Genom att använda gasol får du snabbt upp värmen och kan enkelt justera den, något som är mycket svårare med kolbriketter. En av de största utmaningarna med en gasolgrill är att skydda den från väder och

Läs mer »
10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna här nedan. Med roliga och smarta grilltillbehör kan du få ut mer av grillningen och dessutom göra resultatet bättre och med större variation. Du kommer garanterat att hitta något passande tillbehör till grillen i vår lista! Röklåda En röklåda ger mer smak till maten och kan användas

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus genom att använda pizzastenen på grillen, men du behöver inte låta årstiderna begränsa dig. Med en härlig pizza på grillen blir umgänget därhemma ännu mysigare och maten blir den naturliga samlingspunkten. Välj modell När du handlar en pizzasten är det bra att tänka på vilken typ av grill du

Läs mer »