Tända gasolgrillen – Så gör du det säkert

Tända gasolgrill

Gasolgrillen har en tämligen enkel design men trots det kan ibland behövas lite hjälp på traven när det kommer till att tända grillen. Framförallt om du är nybörjare eller om du nyligen bytt grill, då kan du använda dig av denna steg för steg guide för att tända gasolgrillen på ett enkelt och säkert sätt. 

Innan du sätter igång, se till att du har kopplat på gasoltuben och regulatorn på ett korrekt sätt. Är du osäker eller inte gjort denna ännu kan du läsa vår guide kring att installera gasregulator. 

Tända gasolgrillen – Steg för steg

När du har säkerställt att allt är inkopplat på ett korrekt sätt är det dags för dig att tända gasolgrillen, vilket du enklast gör genom att följa stegen nedan.

 1. Öppna grillen
  Öppna upp huven på gasolgrillen är det första du måste göra innan vi skall tända igång den.
 2. Vrid till “Off”
  Se till att samtliga kontrollvred på grillen är vridna till “Off” så att ingen gasol kan komma ut.
 3. Öppna upp gasolen
  Vrid om på gasoltuben till “Open” så att gas börjar fyllas i slangen. Här märker du snabbt om det finns läcka eller om något av vreden i steget innan inte är på “Off” genom att du känner lukten av gasol.
 4. Starta brännarna
  Nu finns gas i slangen och det är dags att starta igång brännarna. Här finns det vanligtvis två olika typer av gasolgrillar som tänds lite olika. Den ena av dem har en så kallad “tändarknapp”, dvs en separat (vanligtvis röd) knapp som tänder brännarna. Medan den andra varianten som kallas “piezotändning”, finns det en automatisk tändning när du vrider om vreden på grillen. Vi beskriver bägge sätten nedan:

  Tändarknapp: När du skall starta gasolgrill som har en tändarknapp gör du det genom att trycka in en kontrollvreden och vrida det moturs till max-läge, samtidigt som du gör det trycker du på tändarknappen. Ett tickande ljud kan då höras och brännarna bör tändas. Du kan sedan fortsätta hålla in vredet cirka 10-15 sekunder innan du släpper. Skulle lågan slockna upprepar du proceduren bara.
  För att tända övriga brännare gör du precis på samma sätt.

  Piezotändning: Om din gasolgrill har en piezotändning saknar den en tändarknapp. Då kommer det istället att klicka till när du vrider om vreden från “Off”. Då skall brännarna tändas i samband med klicket. Tänds det inte vrider du tillbaka till “Off” och vrider om igen. Tänk på att du inte måste tända samtliga brännare på grillen varje gång om du inte har behov av dem. Tänd de brännare som du uppskattar kommer behövas.

 5. Justera värmen
  När du tänt igång de värmare som du kommer behöva kan du stänga locket och sedan justera värmen på vreden.
 6. Värm upp grillen
  Innan det är dags för dig att slänga på maten som skall grillas är det viktigt att grillen får tid att värmas upp. Därför är det bra att låta grillgaller och grillen värmas upp 5-10 minuter med stängt lock innan du lägger på maten.

Vad gör jag om inte brännarna tänds?

Om du har försökt att få igång din gasolgrill enligt steg 1-4 ett par gånger och den fortfarande inte tänds. Då kan du börja med att säkerställa att det finns gasol i din gasoltub. Luktar det gasol när du vrider om vreden och tuben är öppen? 

Fungerar det fortfarande inte trots att du har gasol? Då kan du försöka tända med en tändare eller tändsticka. Förslagsvis använder du en gaständare eller liknande där du kan få lite avstånd mellan brännarna och dina händer. Många grillar har ett hål på sidan av grillen där du kan stoppa in tändaren utan att behöva ha händerna i grillen. 

Skulle detta inte fungera, är det bäst att kontakta återförsäljaren eller tillverkaren av grillen för en felsökning. 

Populära artiklar

Grilla på balkongen
Grillar
Gasoltuben

Grilla på balkongen – Regler

Att vi införskaffar en grill att ha på balkongen har blivit allt vanligare. Det är ju trots allt utomhus, så det ska väl inte vara några problem? Riktigt så enkelt är det dock inte. Det är heller inte många som vet vilka reglerverk och lagar som är aktuella. Så låt oss titta lite på vad som gäller när det gäller balkonggrillning. Får man grilla på balkongen? Huruvida du får grilla på

Läs mer »
Grillöverdrag
Grillar
Gasoltuben

Därför behöver du ett grillöverdrag

För många svenskar är utomhusgrillning något av det absolut bästa med sommaren. Det finns inte mycket som slår en perfekt grillad middag en solig sommarkväll. Idag har gasolgrillen blivit alltmer populär bland svenska grillentusiaster. Genom att använda gasol får du snabbt upp värmen och kan enkelt justera den, något som är mycket svårare med kolbriketter. En av de största utmaningarna med en gasolgrill är att skydda den från väder och

Läs mer »
10 tillbehör till grillen
Grillar
Gasoltuben

Tips – 10 tillbehör till grillen

Det finns många extra tillbehör grill som är användbara. Givetvis är det ganska personligt vilka tillbehör just du behöver och därför listar vi de 10 populäraste varianterna här nedan. Med roliga och smarta grilltillbehör kan du få ut mer av grillningen och dessutom göra resultatet bättre och med större variation. Du kommer garanterat att hitta något passande tillbehör till grillen i vår lista! Röklåda En röklåda ger mer smak till maten och kan användas

Läs mer »
Grilla pizza pizzasten
Grillar
Gasoltuben

Grilla pizza med pizzasten

Genom att baka pizza hemma med hjälp av en praktisk pizzasten kommer du garanterat att bli omåttligt populär bland vänner och familj! Du kan flytta matlagningen utomhus genom att använda pizzastenen på grillen, men du behöver inte låta årstiderna begränsa dig. Med en härlig pizza på grillen blir umgänget därhemma ännu mysigare och maten blir den naturliga samlingspunkten. Välj modell När du handlar en pizzasten är det bra att tänka på vilken typ av grill du

Läs mer »